Comuna Alexandru Cel Bun (NT) se conformează legii după 21 de ani și se pregătește să eutanasieze 140 de câini

86

La 29 noiembrie 2022, consiliul local al comunei Alexandru cel Bun a aprobat o hotărâre pentru a institui serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, respectând dispozițiile O.U.G. 155 din 2001. Așadar, după 21 de ani, aproape 22, putem constata intrarea în legalitate și a acestei comune. Din păcate, după părerea noastră, s-a pornit deja pe un drum greșit. În cadrul dezbaterii din timpul ședinței consiliului local a reieșit clar că serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân ar trebui să fie concesionat și că ar trebui prevăzut un buget pentru a acoperi costurile aferente capturării și eutanasierii a 70 de câini pe an, 140 de câini în cei doi ani de contract de concesiune.

Ceea ce este cel mai uimitor sunt argumentele primarului Ion Rotaru, aflat în această funcție de 14 ani, care subliniază faptul că la campaniile de sterilizare gratuită, evident nefinanțate de primăria însăși, ci de asociații de protecție a animalelor, prezența a fost întotdeauna foarte scăzută.
Așadar, abordăm această lipsă de cunoaștere din partea primarului și a consiliului său local informându-l că:

In conformitate cu articolul 41 din normele metodologice ale H.G. 1059/2013, consiliile locale au posibilitatea de a finanța campanii de sterilizare a câinilor cu stăpân.

Medicul veterinar local, atunci când efectuează tratamente antirabice la câinii cu stăpân din comună, are cu siguranță dovezi privind numărul de câini cu stăpân din zonă.

Poliția locală ar putea participa la controale pe teren împreună cu Biroul pentru Protecția Animalelor. Legislația permite astfel de activități.

De asemenea, poliția locală este responsabilă de verificarea deținerii de câini periculoși sau agresivi. Acesta este un rol fundamental, în special în zonele rurale mici, unde agenții de poliție au o cunoaștere directă a populației.

Art. 2 (5) din Legea 155/2010 spune că poliția locală poate încheia cu alte autorități și instituții publice protocoale de cooperare având ca obiect detalierea modalităților prin care, în limitele competențelor legale ale fiecărei structuri, acestea își oferă sprijin în îndeplinirea activităților sau a misiunilor specifice.

Art. 6 (e) din Legea nr. 155/2010 spune că poliția locală constată contravenții și aplică sancțiuni, potrivit competenței, pentru nerespectarea legislației privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi, a celei privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân și a celei privind protecția animalelor și sesizează serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân despre existența acestor câini și acordă sprijin personalului specializat în capturarea și transportul acestora la adăpost.

Ca întotdeauna, rămânem la dispoziția dumneavoastră pentru orice solicitare de clarificări sau sprijin în această privință, evident dintr-o perspectivă care exclude capturarea și eutanasierea ca metodă, printre alte eșecuri, de a reduce fenomenul câinilor abandonați.

Sursa: Laura David https://fb.watch/hf0tXIkI9T/

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy