23/09/2023 Expoziție canină – ediția a II-a Piatra Neamt

46

Mesaj pentru Rotary Piatra Neamț Camena.

Ca asociație de protecție a animalelor, salutăm inițiative ca ale dumneavoastră care pot atrage atenția asupra animalelor de companie și invităm populația să participe în număr cât mai mare.

În promovarea cu plăcere a inițiativei dumneavoastră prin intermediul canalelor noastre sociale, dorim să vă oferim câteva sfaturi utile în cazul în care acestea nu au fost încă puse în aplicare și să exprimăm câteva considerații ale noastre pentru a informa populația despre ceea ce se întâmplă cu câinii din Piatra Neamț și împrejurimi în 365 de zile ale anului.

La înregistrarea câinilor ar trebui să solicitați:

1) număr de microcip – microciparea este obligatorie pentru toți câinii, de rasă sau nu.

2) copie a carnetului de sănătate din care să reiasă sterilizarea în condițiile prevăzute de lege, cu vaccin antirabic valabil, vaccin polivalent, deparazitare internă și externă recentă.

În timpul expoziției canine ar fi ideal să fie prezent un medic veterinar care să monitorizeze starea de sănătate a câinilor, să depisteze orice problemă și să intervină dacă este necesar.

Acestea fiind spuse, dorim să adăugăm un alt considerent referitor la intenția dumneavoastră de a dona hrană și medicamente pentru a fi folosite către adăpostul de câini din municipiul Piatra Neamț, administrat de SC Salubritas SA, societate deținută de Consiliul Local Piatra Neamț.

Dorim să vă atragem atenția asupra faptului că Consiliul Local Piatra Neamț nu a finanțat niciodată campanii de sterilizare gratuită în beneficiul populației, în încercarea de a reduce numărul de abandonuri pe străzi.

Din punct de vedere legal, toate consiliile locale din România pot finanța campanii de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân prin aplicarea art. 41 din HG 1059 din 2013.

În prezent, SC Salubritas SA, care administrează prin concesiune adăpostul de câini al municipiului Piatra Neamț, spune că oferă sterilizări gratuite pentru populație în număr de 10 câini/lună, dar despre acest lucru nu există nicio fotografie, niciun articol, nimic.

Pe de altă parte, există date, furnizate de DSVSA Neamț, în care, în perioada ianuarie 2018 – iunie 2023, reiese că în adăpostul de câini din Piatra Neamț au intrat 5.558 de câini, din care 3.109 au fost adoptați și 2.117 au murit (1.200 eutanasiați și 917 au murit din alte cauze nespecificate).

În perioada 2018-2022, SC Salubritas SA a înregistrat, pentru administrarea adăpostului de câini al municipiului Piatra Neamț, venituri de 6.024.650 lei (4.895.459 lei de la Piatra Neamț și 1.129.191 lei de la alte U.A.T.) și costuri de doar 4.017.300 lei, cu o diferență pozitivă de 2.007.350 lei. Numai în anul 2022, diferența dintre venituri și costuri a înregistrat o diferență pozitivă de 349.582 de lei (date de la SC Salubritas SA).

Având în vedere aceste rezultate economice, chiar sunteți siguri că au nevoie de donații?

Cu siguranță că SC Salubritas SA nu duce lipsă de bani pentru a cumpăra hrană și a asigura îngrijiri veterinare, după cum puteți constata singuri, probabil că îi lipsește doar intenția. Acestea fiind spuse, vă dorim mii de inițiative de acest gen.

Davide Majola

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy