Adăpostul municipal Piatra Neamț: Hotărârea instanței de adopție la distanță, stabilită pentru 3 octombrie 2023!

208

În sfârșit, iată-ne ajunși aici, de bine (sperăm) sau de rău vom avea o hotărâre. Încă de la înființarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, în februarie 2020 (conform O.U.G. 155/2001), am solicitat în repetate rânduri Consiliului Local Piatra Neamț să emită o HCL pentru stabilirea taxelor zilnice pentru adopția la distanță a câinilor din cadrul unității publice administrate de SC Salubritas SA.

Sătui să fim ignorați, în ianuarie 2023 am sesizat Consiliul Local Piatra Neamț în fața secției administrative a Tribunalului Piatra Neamț pentru a obține ceea ce considerăm a fi un drept fundamental pentru câinii capturați și care pentru mulți dintre ei poate face diferența dintre viață și moarte.

Dar ce înseamnă adopția la distanță a unui câine de la un adapost?

Înseamnă că oricine, persoană fizică sau juridică, poate adopta un câine lăsându-l fizic în adăpost, împiedicându-l să fie eutanasiat și incinerat. Evident, adoptatorul este obligat să acopere anumite costuri de întreținere care sunt clar prevăzute de lege* și care trebuie stabilite de consiliul local prin intermediul unei HCL specifice.

Cum a reacționat municipalitatea din Piatra Neamț la petiția noastră?

După trei ani de indiferență, lipsă de răspuns și o petiție în curs de soluționare, la sfârșitul lunii mai 2023, primarul Andrei Carabelea a introdus pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local, programată pentru 30 mai 2023, proiectul nr. 12, care se referea la taxele de adopție la distanță pentru câinii din adăpostul municipal. În mod evident, acest lucru avea ca scop rezolvarea unei “probleme” (cuvintele primarului), și anume acțiunea noastră în instanță.

Cu siguranță că departamentul lor juridic și-a dat seama că în instanță șansele lor de câștig erau atât de mici încât au încercat să “rezolve problema” cu o HCL cu taxe atât de mari încât nu erau accesibile populației, făcând astfel HCL însăși inaplicabilă în realitate. Vorbim de un cost lunar pentru un câine egal cu chiria unei garsoniere în centrul orașului, cu TVA, peste 800 lei/lună.

Proiectul nr. 12 conținea o evaluare a costurilor care, conform analizei noastre, era total diferită de realitate și conținea elemente neprevăzute de lege. Proiectul prevedea un tarif zilnic de 23 lei (fără TVA) mai mult decât dublu față de costurile suportate efectiv de SC Salubritas SA.

Legislația, pe scurt, prevede că stabilirea tarifului zilnic trebuie să conțină doar anumite costuri (hrană uscată, medicamente de uz veterinar, costuri de personal, utilități, materiale) și evident nu poate fi o sursă de profit.

Municipiul Piatra Neamț, de exemplu, plătește către SC Salubritas SA suma de 14,50 lei/zi pentru întreținerea fiecărui câine capturat pe teritoriul său. Evident, în acești 14,50 lei/zi pentru un câine se regăsește și “profitul” SC Salubritas SA (aproximativ între 30% și 50%), dar, așa cum am menționat deja, legea spune că doar anumite costuri (nu toate) trebuie luate în calcul la stabilirea tarifelor pentru adopția la distanță și nu este indicată nicăieri posibilitatea unui “profit” suplimentar. Prin urmare, dacă deja tariful de 14,50 lei/zi pentru un câine conține costuri și profit, este de neconceput ca tariful de 23,00 lei/zi pentru un câine să fie, în conformitate cu legea, doar o parte din costuri.

Din acest motiv, în data de 29 mai 2023 am trimis un raport către majoritatea consilierilor locali prin care le solicitam modificarea sau respingerea proiectului mai sus menționat. (Puteți descărca raportul nostru aici).

În cadrul ședinței Consiliului Local din 30 mai 2023, primarul Andrei Carabelea a luat cuvântul și a argumentat proiectul invitându-l pe viceprimarul Marius Irimia să facă demersuri pentru a se întâlni cu asociațiile. La finalul discursului său, acesta și-a anunțat intenția de a retrage de la vot proiectul nr. 12, după ce a primit avizul favorabil al comisiilor 1, 3 și 5.

Sursa: Municipiul Piatra-Neamț –    / @piatraneamt7147  

În cazul în care HCL ar fi fost promulgată la 30 mai 2023, acțiunea noastră în instanță ar fi expirat, dar ar fi fost deschisă o nouă acțiune în instanță împotriva conținutului HCL, pe care îl considerăm neconform.

Mergând mai departe…

La mijlocul lunii iulie 2023 a avut loc întâlnirea mult așteptată, cel puțin din partea noastră, cu viceprimarul menționat mai sus. În cadrul întâlnirii, i-am expus considerentele noastre și am cerut o evaluare a costurilor în conformitate cu legislația în vigoare și renunțarea la orice formă de profit. Din partea dumnealor, au declarat că evaluarea este corectă și că sunt de acord ca tribunalul din Piatra Neamț să stabilească dacă Consiliul Local este sau nu obligat să emită această HCL.

Prin urmare, pe 18 septembrie 2023, Tribunalul Administrativ a decis că o hotărâre va fi emisă pe 3 octombrie 2023. Să ținem pumnii și lăbuţele încrucișate… O eventuală victorie a noastră ar fi un punct de cotitură major pentru câinii din adăpostul public din Piatra Neamț. Evident, ar trebui să urmeze apoi o HCL a Consiliului Local, în conformitate cu cele de mai sus.

Link către dosarul instanței: Click aici!

*Procedura de adopție la distanță este clar descrisă în capitolul VIII (art. 25, 26, 27 și 28) din normele metodologice de aplicare a O.U.G. 155/2001 publicate prin H.G. 1059/2013 (sursa: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/236399)

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy