Comunicat de Presa: Sterilizări gratuite pentru câinii cu stăpân din județul Neamț, subvenționate direct de primării.

411

Poate nu toată lumea știe asta… orice municipalitate poate subvenționa total sau parțial sterilizarea câinilor cu stăpân, trebuie doar să depună o cerere în acest sens. Da, ați înțeles bine. Din păcate, însă, în județul Neamț, abandonul câinilor nu este combătut la sursă, adică prin sterilizarea câinilor proprietarilor care apoi îi abandonează, ci doar prin capturarea și eutanasierea lor. În acest fel, fenomenul abandonului nu va fi niciodată rezolvat.

La data de 11/10/2022, am scris tuturor primăriilor din județul Neamț și am cerut lămuriri în acest sens prin legea 544/2001. Am obținut deja primele răspunsuri și le analizăm. Faptul că municipalitățile pot subvenționa aceste sterilizări nu este ceea ce spunem noi, ci ceea ce spune articolul 41 (1) din normele metodologice ale Guvernului Hotărâre 1059/2013.

(1) Consiliile locale pot subvenționa total sau parțial sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau a metișilor acestora aflați pe raza unității administrativ-teritoriale, prin concesionarea, în condițiile prevăzute la art. 8, a operațiunilor de sterilizare către unul sau mai mulți medici veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii.

Și de ce această posibilitate nu este adusă în atenția tuturor? Nu știm acest lucru, dar ne putem gândi că, pentru a face acest lucru, diferitele consilii locale trebuie să emită o HCL în acest sens, care să prevadă modul în care se va acorda această subvenție.

Așadar, cum se poate solicita o subvenție pentru sterilizarea câinelui propriu? (Art. 41 (2) din normele metodologice ale Guvernului Hotărâre 1059/2013)

(2) Deținătorii de câini de rasă comună sau metiși ai acestora care doresc să beneficieze de subvenționarea sterilizării câinilor pe care îi dețin depun o solicitare în acest sens la consiliile locale.

Și apoi? (Art. 41 (3) din normele metodologice ale Guvernului Hotărâre 1059/2013)

(3) Consiliile locale transmit persoanelor care au făcut solicitarea potrivit alin. (2) adresa cabinetelor medicale veterinare de liberă practică către care s-a făcut concesionarea sterilizărilor împreună cu un bon de ordine cu numele și adresa deținătorului câinelui, care va fi parafat și semnat de medicul veterinar după efectuarea operației de sterilizare.

OK, frumos… dar, în practică, ce pot face persoanele care doresc să-și sterilizeze câinele? Lucrăm la un formular de solicitare a cererii de sterilizare care să fie trimisă la primăria dumneavoastră, care va fi făcut public în curând, și căutăm și diverse HCL-uri deja emise de alte primării pentru a veni în sprijinul consiliilor locale din județul Neamț care doresc să subvenționeze sterilizările.

În concluzie, după cum bine puteți înțelege, este doar o chestiune de bunăvoință din partea primăriilor de a sprijini sau nu populația, poate chiar vizând sectoarele mai slabe din punct de vedere economic ale populației, dar acest lucru nu exclude responsabilitatea dumneavoastră personală, pentru că, dacă vă permiteți, este corect să vă gândiți să vă sterilizați singuri câinele. Este obligatoriu pentru toți câinii de rasă comună și de rasă fără acte, iar neefectuarea sterilizării poate fi sancționată cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei. Sterilizarea este singura soluție eficientă împotriva abandonului.

Evident, fiecare HCL trebuie să ia în considerare diverse elemente, cum ar fi datele demografice, prezența sau nu a cabinetelor veterinare, dacă este vorba de o localitate urbană sau rurală, etc. Ca exemplu, avem Primăria Florești (CJ), care, de ani de zile, subvenționează sterilizarea câinilor ai căror proprietari urmează criterii simple de selecție.

Ca întotdeauna, rămânem la dispoziția instituțiilor pentru orice informații, sprijin și ajutor de care acestea ar putea avea nevoie.

Davide Majola

(HamPiatraNeamt –Youth For Neamt)

Cum funcționează în Florești?

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy