Fă o cerere la primărie pentru a-ți steriliza câinele gratuit, legea o permite!

1.336

Primăriile nu fac campanii de sterilizare gratuită a câinilor? Scuza lor este lipsa cererilor scrise din partea cetățenilor. Deci… Fă o cerere la primărie pentru a-ți steriliza câinele gratuit, legea o permite!

Da, ați citit bine. Am primit majoritatea răspunsurilor așteptate de la toate comunele din județul Neamț. Câteva dintre ele nu au răspuns încă. Să rezumăm faptele. La data de 11 octombrie 2022, am transmis o cerere de clarificare în baza Legii 544/2001 în legătură cu aplicarea art. 41 din normele metodologice ale HG 1059/2013. Cele mai multe dintre răspunsurile primite subliniază faptul că municipalitățile nu au luat măsuri deoarece nu au primit cereri scrise din partea proprietarilor.

Ceea ce ne întrebăm este de ce nu a fost informată populația despre această posibilitate? 

De ce oare multe municipalități, în loc să investească în prevenție prin sterilizarea câinilor cu stăpân, preferă să cheltuiască de 4 sau 5 ori mai mult pentru a captura și eutanasia câinii abandonaţi chiar de acei “stăpâni iresponsabili”, câini ce ar fi putut fi deja sterilizați din 2013? 

Atenție, însă… art. 41 prevede că atât câinele cât și stăpânul trebuie să fie identificați, așa încât o astfel de sterilizare nu poate avea loc decât după verificarea microcipului și înregistrarea datelor în RECS. Cu toate acestea, există exemple foarte recente în care municipalitățile, pe lângă sterilizare, au finanțat și costul inserării microcipurilor.

Deci, ce să facem?

Proprietarii de câini (de preferință deja microcipaţi) trebuie să depună o cerere folosind o cerere pe care îl vom pune la dispoziție pe site-ul nostru.

Primăriile, dacă vor primi cereri din partea proprietarilor, vor trebui să emită o HCL în care să indice modul de aplicare a art. 41 HG 1059/2013.

Evident, cu cât există mai multe cereri, cu atât mai mari sunt șansele ca municipalitățile să se organizeze în consecință.

Rămânem la dispoziția atât a proprietarilor, cât și a municipalităților, pentru a oferi sprijin în organizarea campaniilor de sterilizare în forma și modalitatea care vor fi convenite. Pentru orice solicitare de informații sau suport ne puteți scrie un e-mail la această adresă: info@youthforneamt.org

Descarca aici:

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy