Update: Citește răspunsul primit! Solicităm clarificări urgente în legătură cu zvonurile neverificate privind cazuri de rabie canină în județul Neamț

134

Prot.: (12-01) din 21/12/2022

Catre: DSVSA Neamț

și pentru informare:

Primarul și Consiliul Local Piatra Neamț,

Primarul și Consiliul Local Roman,

BPA – IPJ Neamț,

BPA – CJ Neamt,

Ansvsa,

Prefectura Neamt.

         În conformitate cu prevederile Legii 544/2001, vă solicităm prin prezenta clarificări urgente în legătură cu zvonurile neverificate privind cazuri de rabie canină în județul Neamț, în plus față de cele comunicate de dumneavoastră pe site (http://neamt.dsvsa.ro/plan-masuri-interventie-in-focarul-de-rabie-din-loc-pildesti-comuna-cordun-nt/).

         Concret, am primit zvonuri îngrijorătoare în legătură cu adăpostul public de câini din Piatra Neamț, unde, din câte știm noi, DSVSA Neamț a interzis intrarea și ieșirea câinilor din adăpost pentru 30 de zile și a interzis accesul vizitatorilor pentru aceeași perioadă.

         În cazul adăpostului din Roman, care este, de altfel, și mai aproape de cazul de rabie depistat, nu există în prezent raportate anomalii.

         Evident, fiind vorba de zvonuri neconfirmate și având în vedere îngrijorarea crescândă a populației, ca un act de transparență, vă solicităm să clarificați și să faceți publice următoarele date:

  • Numărul de cazuri confirmate de rabie la câini pe teritoriul județului Neamț (suprafața și numărul de persoane implicate).

         Pentru adăposturile de câini fără stăpân din Piatra Neamț și Roman:

  • Data și rezultatul ultimei verificări a vaccinării antirabice prevăzute de lege, împreună cu un raport privind orice anomalie constatată.
  • Numărul de cazuri confirmate și/sau suspecte de rabie.
  • Numărul de persoane supuse măsurilor de sănătate preventivă.
  • Dispoziții emise de DSVSA Neamț în vederea monitorizării/controlului/suspendării intrărilor-ieșirilor cânilor și accesului vizitatorilor sau alte acțiuni luate din parte DSVSA Neamț pentru a analiza cazuri suspecte,  infectări  sau profilaxie în adăposturi.

         Dacă blocarea intrărilor și ieșirilor de câini se confirmă într-adevăr, ce se va întâmpla cu câinii care erau destinați să plece spre adopție? Dar ceilalți? Vor fi toți eutanasiați?

         Vă rugăm să ne comunicați unde (medic, adresa cabinet, date de contact) se pot vaccina gratuit antirabic câinii cu stăpân în cadrul campaniei anuale desfășurată de DSVSA Neamț, pentru fiecare municipiu, oraș și comună în parte.

Asociația Youth for Neamt

Davide Majola

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy