Comunicat de presă: Caravana de informare, din ușă în ușă, a instituțiilor din Neamț unite împotriva abandonului de câini

98

Caravana de informare pentru proiectul “S.O.S. Ajuta-ți prietenul credincios”, după avanpremiera din 23 mai de la Pângărați, revine în teren în următoarele zile:

  • 29.05 Bălțătești
  • 30.05 Ghindaoani
  • 31.05 Grumăzești

Obiectivul este clar: informarea și sensibilizarea proprietarilor cu privire la obligația legală de a-și microcipa și steriliza câinii, ca instrument eficient pe termen mediu și lung pentru reducerea abandonului de câini.

Puteți descărca materialul informativ la acest link: https://linktr.ee/sos.byatop.

În sfârșit, și în județul Neamț, lupta împotriva abandonului și în sprijinul sterilizării vine direct de la instituțiile publice locale: Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Neamț, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, prin Biroul pentru Protecția Animalelor, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Neamț, Colegiul Medicilor Veterinari Neamț, Biroul de Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Neamț, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Protecția Animalelor Neamț și Asociația YOUth for Neamț.

Considerațiile noastre

Dacă încă nu este clar pentru toată lumea, un câine abandonat pe stradă este un câine care riscă să fie maltratat sau să moară în orice moment, de foame, de frig, de boală, să fie călcat pe șosea sau, mai rău, să fie prins și ucis doar pentru că este vinovat că s-a născut.

Mai mult, câinii abandonați devin un risc pentru întreaga comunitate și, ca întotdeauna, fără să fie vina lor. Haitele hoinare de câini înfometați reprezintă un real pericol pentru oameni și alte animale.  Ca să nu mai vorbim de costul social pe care îl presupune gestionarea câinilor fără stăpân. În prezent (de peste 20 de ani), singura strategie pusă în aplicare a fost capturarea și, în cele mai multe cazuri, eutanasierea și incinerarea câinilor în adăposturile publice din întreaga țară.

Este evident pentru toată lumea (de fapt, nu toată lumea) că la nivelul anului 2023 această strategie este un eșec și nu a rezolvat fenomenul animalelor hoinare. Pe de altă parte, cum ar putea funcționa dacă, în loc să prevenim fenomenul la origine, ne ocupăm doar de efectele sale?

Gândiți-vă câți bani publici au fost cheltuiți pentru acest fenomen, când, cu o prevenție adecvată și cu costuri mult mai mici, fenomenul ar fi putut fi abordat la nivelul fiecărei UAT în parte, prin aplicarea promptă a articolului 41 din HG 1059 din 2013. Acest articol de lege dă posibilitatea primăriilor să finanțeze total sau parțial campaniile de sterilizare a câinilor cu stăpân, orientate chiar acolo unde își are originea fenomenul de abandon

Prin asociația noastră, cu proiectul HamPiatraNeamț născut în 2016, ne angajăm în teritoriu pentru a combate fenomenul animalelor hoinare, nu doar al câinilor. Salvări, adopții, sterilizări și tot ce se poate. De aceea, ne bucurăm că instituțiile au găsit o modalitate de a lucra “împreună” în acest proiect în care noi suntem partenerii lor.

Bineînțeles, considerațiile noastre sunt doar ale noastre și nu au nicio legătură cu celelalte instituții partenere în proiect.

Asociația Youth for Neamt

Davide Majola

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy