Consiliul Județean Neamț lucrează pentru finanțarea campaniilor de sterilizare gratuită în județul Neamț, în baza Legii 350/2005.

0 103

În sfârșit, cineva se mișcă la nivelul instituțiilor locale din județul Neamț pentru protecția animalelor și prevenirea, prin sterilizare, a abandonului de câini și pisici.

Zilele acestea, pe site-ul Consiliului Județean Neamț, la secțiunea protecția animalelor, a fost publicat următorul link: CONSULTARE PUBLICĂ – GHID FINANȚARE NERAMBURSABILĂ PROTECȚIA ANIMALELOR, de unde puteți descărca documentul intitulat “GHIDUL SOLICITANTULUI privind regimul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu al județului Neamț, alocate pentru controlul reproducerii câinilor și pisicilor de rasă comună cu și fără stăpân, activități non-profit de interes județean – Proiecte în domeniul protecției animalelor – valabil pentru anul 2022″, cu precizarea foarte importantă: “Sugestiile de modificare și completările pot fi trimise electronic la adresa de e-mail [email protected], până la data de 12.09.2022, inclusiv.” Prin urmare, vă invităm să descărcați și să analizați acest document și să transmiteți observațiile dvs. Consiliului Județean Neamț în termenii stabiliți mai sus.

Din câte știm noi, finanțarea prin Legea 350/2005 a campaniilor de sterilizare pare a fi, în acest moment, singura cale de urmat pentru CJ Neamț. Ultimele modificări ale O.U.G. 155/2001 aprobate în Parlament, care permit, de asemenea, CJ-urilor să finanțeze direct campaniile de sterilizare, sunt în prezent blocate în așteptarea unei judecăți de constituționalitate din partea Curții Constituționale.

Cu toate acestea, am dori să subliniem faptul că O.U.G. 155/2001 permite deja U.A.T. individuale să își finanțeze propriile campanii de sterilizare. Până în prezent, însă, niciun UAT din Neamț nu a decis să finanțeze astfel de campanii, limitându-se în multe cazuri la contracte pentru capturarea și eutanasierea câinilor de pe stradă (nu discutăm despre legalitatea sau ilegalitatea acestor contracte).

Asociația noastră (precum și alte asociații active în domeniu) a primit acest document prin e-mail la data de 2 septembrie 2022. Fiind vorba de o consultare publică, ne-am fi așteptat să vedem această știre în principalele ziare din județ, dar, dintr-o primă căutare superficială pe site-ul CJ Neamț, nu am găsit în schimb niciun comunicat de presă care să anunțe acest pas important al CJ în încercarea de a aborda și reduce fenomenul câinilor şi pisicilor fără stăpân.

Am dori să precizăm că, în mod paradoxal, consultarea publică nu face parte din obligațiile de transparență și publicitate prevăzute la “Secţiunea a 2-a Transparență și publicitate din Capitolul II Proceduri de atribuire a contractelor de finanțare nerambursabilă” din Legea 350/2005, deci nu putem învinovăți CJ Neamț pentru asta.

Printre primele perplexități ale acestui document se numără faptul că această finanțare publică este rezervată doar persoanelor juridice fără scop patrimonial – asociații sau fundații constituite conform legii.

Legea 350/2005 prevede că:

Articolul 3 (1) Pentru a putea participa la procedura privind atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă, solicitanții trebuie să fie persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociații ori fundații constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii.

Articolul 9 Orice persoană fizică sau persoană juridică fără scop patrimonial care desfășoară activități nonprofit menite să sprijine realizarea unor obiective de interes public general, regional sau local are dreptul de a participa, în condițiile prezentei legi, la procedura pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă.

În plus…

Articolul 21, lit. e, pct.3: (3) În cazul solicitanților persoane fizice având cetățenia străină sau persoane juridice străine fără scop patrimonial, autoritatea finanțatoare are obligația de a lua în considerare documentele considerate că fiind suficiente pentru dovedirea eligibilității în țara în care solicitantul este rezident.

Acest punct deschide, teoretic, ușa participării asociațiilor sau fundațiilor străine care doresc să activeze în Neamț.

Mai mult, considerăm că este absolut necesar să se realizeze microciparea obligatorie a tuturor câinilor sterilizați (și înregistrarea datelor proprietarilor) prin campaniile finanțate de CJ Neamț.

Acestea sunt doar primele considerații ale unui document pe care îl analizăm și pentru care așteptăm clarificări în sfera juridică.

Davide Majola

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy